Pregătire pentru viață, supraviețuire, trai și viață în condiții de izolare.
Pregătire pentru viață, supraviețuire, trai și viață în condiții de izolare.
La Himalaya ai parte de experiențe unice!
Prima tabără din România cu instruire de supraviețuire, peste 22 de ani experiență!
Proba de inițiere a focului
Rafting, tehnici de intervenție cu bărci
Drumeție pe munte
Salvarea și autosalvarea la înec
Alpinism și escaladă
Acordarea primului ajutor, zi – noapte
Încă alte zeci de activități din tehnici și pregătire de supraviețuire
atât montană cât și de viață te așteaptă!
Tabere, excursii, cantonamente
Fie că vorbim de tabere de vară, iarnă sau excursii, cantonamente, team building-uri, suntem pregătiți să oferim aventuri pe care să le ții minte o viață și din care să înveți metode de supraviețuire fie în natură, ori în situații de criză.
Cabana Himalaya – Asociația Club Sportiv Eco-Alpin
Clubul Sportiv Eco-Alpin își desfășoară activitatea în cadrul Centrului De Pregătire Montană – Cabana Himalaya, Râșnov, județul Brașov.

Cabana Himalaya și Asociația Club Sportiv Eco-Alpin – cu experiență de peste 22 de ani în domeniul mișcării, în general, și activităților aplicativ-utilitare în situații de urgență și criză prin modalități de prevenire și acțiune în situații de cutremur, incendiu, calamități, dezastre naturale, dar și pe plan sportiv prin competiții interne și internaționale.

Menționăm ca performanțe ale membrilor clubului nostru cucerirea celui mai înalt vârf Everest în 2003 în cadrul primei expediții integral Românească, participarea la trei competiții mondiale de parașutism, organizarea și desfășurarea a aproximativ 705 cursuri intensive de pregătire pentru viață cu tematică diversă dar în special supraviețuire, trai și viață în situații de urgență și criză.

Echipa de profesioniști Himalaya Eco-Alpin, compusă din profesori, antrenori, rezerviști, instructori cu specializare, calificare va asigura atât pentru începători, inițiați și avansați un plus de experiență pe domenii specifice educației și pregătirii.
Cursuri de la oameni cu experiență
Îți oferim cursuri de specializare, precum cel de alpinist utilitar – lucru la înălțime, sau agent gardă de corp pentru a îți găsi oportunitatea perfectă în carieră. Asociația Club Sportiv Eco-Alpin are un parteneriat și cu Crucea Roșie pentru cursul de prim ajutor și desigur nu uităm de supraviețuire, trai și viață în situații de urgență și criză, cursul după care orbitează filozofia noastră.
Tehnici și procedee de supraviețuire, trai și viață în situații de urgență
Proiectul urmează să se desfășoare în perioada mai 2024 – mai 2025.
Ne implicăm activ în proiectul Uniunii Europene Erasmus+ prin care educăm tineri și adulți ce iau parte la proiect. Organizăm activități și cursuri de formare profesională, pentru viață, situații de criză cât și vocațional (Cursul pentru Gărzi de Corp sau Cursul de Supraviețuire Montană).

Am obținut aprobarea derulării proiectului denumit „Tehnici și procedee de supraviețuire, trai și viață în situații de urgență”, în cadrul căruia propunem:
– Îmbunătățirea competențelor profesionale ale profesorilor de educație fizică și sport, instructorilor sportivi, privind predarea a tehnicilor și procedeelor de supraviețuire;
– Dezvoltarea capacității asociațiilor cluburilor sportive partenere de a pregăti profesorii de educație fizică și sport, instructori sportivi;
– Adaptarea conținutului și a metodelor de predare a programelor de formare inițială și continuă în domeniul educației fizice și sport.

Rezultatul cel mai important al acestei activități este crearea unei programe noi, cu potențial de integrare în școli, cu accent pe
tehnicile de supraviețuire, realizată în baza unei metodologii bine puse la punct. De asemenea, analiza de informații și realizarea de materiale de calitate, formarea profesorilor cu competențe noi, pregătiți să devină specialiști în tehnici de supraviețuire.
Profesioniștii în acțiune pentru situații de criză – PACS
Suntem în așteptarea aprobării acestui proiect.
Intitulat în engleză „Professionals in action for crisis situations– PACS”, sau în română „Profesioniștii în acțiune pentru situații de criză”, își propune strângerea legăturilor internaționale prin parteneriate cu mai multe centre de instructaj din U.E., respectiv din Bulgaria și din Ungaria, promovarea incluziunii și protecției persoanelor cu dizabilități, promovarea educației și conștientizării în domeniul gestionării crizelor prin acoperirea următoarelor nevoi:
– Creșterea rezilienței și adaptarea la diverse situații de criză, cum ar fi dezastre naturale, conflicte armate, epidemii și
pandemii, crize economice, crize politice și sociale;
– Îmbunătățirea coordonării și cooperării în cadrul grupului țintă implicați în gestionarea crizelor și formarea deprinderilor
necesare gestionării eficiente a acestor situații;
– Implementarea unor mecanisme eficiente de comunicare și coordonare, precum și promovarea colaborării transnaționale
în schimbul de resurse și expertiză;
– Promovarea incluziunii și protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități în timpul situațiilor de criză – dezvoltarea,
învățarea și practicarea unor tehnici și proceduri specifice de autosalvare și salvare, modul de acțiune în situații de criză.
Proiectul include dezvoltarea și implementarea unor strategii și programe specifice persoanele cu dizabilități;
– Proiectul contribuie la creșterea nivelului de conștientizare și înțelegere a riscurilor și impactului situațiilor de criză în
rândul grupurilor țintă, precum și promovarea culturii prevenirii și a solidarității în fața acestor provocări.

Finalul proiectului are ca obiect, punerea la dispoziție a materialelor de instruire și de pregătire, specifice situațiilor de criză, curricula „Cursului integrat pentru gestionarea eficientă a situațiilor de criză”, „Ghidul pentru acțiune eficientă și bune practici în situații de criză”, adaptate nevoilor specifice pentru persoane cu dizabilități fizice, simulări video de situații de criză și exerciții practice și o echipa de instructori calificați care vor constitui formatori pentru membri organizațiilor partenere.

Ne implicăm activ în acest program. Puteți vizualiza mai multe detalii și proiecte pe pagina dedicată Erasmus+.
Albumul de imagini cu activitățile
Acțiunea este surprinsă în albumul activităților ca să poți vedea tot ceea ce este important în fiecare categorie.
Instructaj adaptat pentru persoanele cu dizabilități
Asociația Club Sportiv Eco-Alpin crede în drepturile persoanelor cu dizabilități, și nu numai, deoarece întâmpinăm situații în care se regăsesc persoane cu probleme locomotorii sau care, din păcate, și-au pierdut independența și în rândul prietenilor, cunoscuților și colaboratorilor noștri sau a membrilor asociației.

În România există un deficit cronic la nivel național de servicii și infrastructură necesare persoanelor cu dizabilități, ceea ce îngreunează foarte mult viața celor aflați deja în suferință.

Din nefericire lipsa unor capacități motorii îngreunează foarte mult răspunsul în situații limită iar șansele de a scăpa nevătămat sau în viață sunt considerabil reduse și din lipsa unei corecte informări.

Cabana Himalaya și Asociația Club Sportiv Eco-Alpin propun ameliorarea situației acestor oameni în cazurile extreme de criză pentru ca ei să-și poată gestiona corect și în mod optim supraviețuirea la momentul necesar.

Cel mai scăzut nivel declarat de autonomie în situații de urgență se observă în cazul persoanelor cu limitări severe: 44% consideră că nu ar reuși să evacueze locuința singure, 33% că nu ar reuși să iasă singure din clădire și aceeași proporție că nu ar reuși să ajungă într-un spațiu sigur din afara locuinței, în timp ce 30% spun că nu ar reuși să apeleze serviciile de urgență pe cont propriu. Persoanele cu dizabilități au mai puține resurse la care să apeleze pentru ajutor în asemenea situații, fie vecini, fie membri ai familiei.

România este o țară cu un grad ridicat de vulnerabilitate la dezastre, și gradul scăzut de accesibilitate a mediului fizic, informațional și comunicațional face ca riscul pentru persoanele cu dizabilități să fie și mai ridicat.
” – Conform Băncii Mondiale

Cunoscând toate aceste informații considerăm că putem intervenii punctual cu un ghid de bune practici pentru fiecare categorie de persoane cu limitări severe din procentele descrise anterior, limitând pe cât posibil eventualitatea producerii unor consecințe grave în cazurile de urgență ce implică și persoane cu dizabilități.

Am luat atitudine și colaborăm cu Asociația pentru Persoane cu Dizabilități Fizice „Sfântul Haralambie” ca experiența noastră să fie corectă și în acord cu realitatea.

Vedeți o galerie de imagini și un sumar al activității noaste pentru persoanele cu dizabilități pe pagina dedicată acestora.
Spiritul Românesc Himalaya
Cabana Himalaya – inima Centrului De Recreere și Pregătire Montană – Himalaya – este situată în zona Râșnov – Bran județul Brașov, la poalele Bucegilor pe poarta de intrare dinspre Brașov, la o altitudine de 815m.

Prin rusticitatea ei, frumusețea deosebită a zonei, siguranța turiștilor, susurul apei de izvor-Râul Mare-care trece prin curte și a serviciilor oferite s-a impus și dorim să rămână la înălțimea numelui său „HIMALAYA”.

Această cabană făcută cu suflet constituie în același timp un simbol de recunoaștere pentru prima echipă integral Românească de alpiniști în Himalaya și cucerirea vârfului Everest, 8.848 metri, în anul 2003. Citește mai mult despre expediție.

Ridicată ca un monument de cinstire pentru toți Românii care au crezut în noi și ne-au fost alături, dar mai ales pentru cei care astăzi, tineri fiind, vor avea puterea să calce pe urmele noastre, să învețe lecția de viață „SĂ FII OM“, să respecte pe toată lumea și să fie respectat, să se obişnuiască cu povara și rucsacul vieții în spate și să înțeleagă că oricât de greu va fi pe pământ, un drum odată început trebuie dus până la capăt.

La Cabana Himalaya vii acasă și pleci cu dorința de a reveni cât mai curând.
Cazare și facilități la Himalaya
Ne-am dorit mereu ca și experiența petrecută la Cabana Himalaya din Râșnov să fie unică, astfel te poți aștepta că vei găsi în incinta centrului Himalaya, pe lângă spații de cazare dedicate aventurierilor și o serie importantă de instrumente, trasee aplicative și echipamente ce îți vor face șederea în acest loc cu un peisaj minunat spre munte, extraordinară!

Te așteptăm în cele peste 14 camere primitoare pentru grupuri și sportivi, cu baie proprie, paturi suprapuse și capacități cuprinse între 2 și 6 persoane.

Cabana Himalaya este un loc dedicat îndrăzneților, iar dacă spațiul de dormit îți va oferi o liniște cuprinzătoare și relaxantă, ziua te așteaptă cu zeci de activități chiar în incinta complexului: tir cu arcul și cu arma, cățărare, traseu aplicativ utilitar și suspendat, foc de tabără la râu, tiroliană și multe alte activități.

Să nu mai spunem de grătar, bucătărie modernă, sală de conferințe sau de instructaj cu videoproiector, spațiu interior unde poți servi o masă gătită după pofta inimii, echipamente sportive de alpinism, MTB – bicicletă, parașutism și nu în ultimul rând un muzeu dedicat alpiniștilor, maratoniștilor, parașutiștilor, radiolocatoriștilor, schiorilor, și iubitorilor de sport și natură, în general. Cu siguranță vei iubi să-ți petreci zilele la Himalaya dacă ești un sportiv aventurier!

Citește mai multe și vezi galeria pe pagina dedicată spațiului de cazare.
Părerile participanților
Adriana AftinAdriana Aftin

13:55 29 Feb 24
Foarte frumos locul😊

Crina StoicescuCrina Stoicescu

11:54 26 Feb 24

Foarte frumos, cabana frumos amenajata, paturi frumoase peisaj frumosRECOMAND aceasta cabana!!!!!!!!

Sorin VilcuSorin Vilcu

16:44 29 Oct 23
Foarte frumos Glajarie

Panaitescu Dragos-PetrePanaitescu Dragos-Petre

10:11 25 Jul 23
Pentru cei care iubesc natura și muntele, aici găsesc activitățile necesare supraviețuirii. Din pct meu de vedere, pt copii e ideal, fiind ceva cu totul diferit de ceea ce stiu ei despre tabereread more

js_loader

Concursuri
Am fost mândri să reprezentăm România la concursurile internaționale, și mereu ne dorim să performăm peste tot în lume și în țară, pentru că spiritul Asociației Club Sportiv Eco-Alpin și Himalaya a plecat de la atingerea vârfului celui mai înalt din Himalaya – Everest – 8848 metri, iar de atunci nu ne oprim și suntem în continuare sponsori ori participanți activi la viața sportivă din România, pentru că noi credem în educația tinerilor și adulților prin disciplina ce o conferă sportul și mișcarea în general. Citește mai mult.
Vasile Dogaru, certificat de merit cu ocazia aniversării a 20 de ani de la cucerirea vârfului Everest.
Col. Prof. Dogaru Vasile
Prof. Ioan Crețulescu
Prof. Cătălin Pintilie
Prof. Crina Stoicescu
Prof. C-tin Antonică
Instr. Radu Bunea – Salvamontist
Prof. Gabriela Lupu
Antr. Săndel Voinea
Și alți zeci de profesioniști te așteaptă!
Îi poți vedea pe toți pe pagina dedicată.
Echipa Asociației Club Sportiv Eco-Alpin
Instructorii clubului sunt oameni de specialitate pe diverse domenii precum educație fizică și sport, supraviețuire, intervenție în situații de urgență.

Prevenirea și intervenția în cazuri de calamitate, dezastre naturale și urgențe însemnă mult penstru asociație, astfel pregătim oameni valoroși cu ajutorul experților în aceste domenii, cu recunoaștere deosebită atât în țară cât și internațională, demonstrată prin rezultate deosebite la concursuri și experiențe diverse din această lume.

Peste 30 de instructori sunt gata să antreneze în domeniile enumerate. Îi poți cunoaște pe toți în pagina dedicată.
Monumentul Radiolocatoriștilor
În incinta complexului Himalaya găsiți și Monumentul Radiolocatoriștilor, singurul monument dedicat specialiștilor în radiolocație din România și printre puținele din lume. Vezi mai multe pe pagina monumentului.

„Cinste și onoare radiolocatoriștilor” – 25 octombrie 2008

Realizat de Col. Vasile Dogaru, ofițer de radiolocație, membru al echipei de alpiniști „Everest 2003” care a escaladat munții Himalaya.