Profesioniștii în acțiune pentru situații de criză – PACS – Erasmus+

Proiectul se desfășoară în perioada noiembrie 2024 – octombrie 2026.
Actualizări
La 08.02.2024
Pe 07.02.2024 început întrunirea transnațională împreună cu partenerii: Academia Navală „Nikola Vaptsarov” – Bulgaria, Școala de Informatică „Miskolc SZC Kandó Kálmán” – Ungaria, Asociația pentru Persoane cu Dizabilități Fizice „Sf. Haralambie” – România, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România – România la Râșnov, centrul Eco-Alpin, Cabana Himalaya.

Suntem încântați de cele două zilele petrecute împreună în care am reușit să clarificăm părți cheie ale proiectului, am concretizat o primă variantă a calendarului cât și a planului de comunicare respectiv discutat despre capitolul financiar.

Am avut parte de demonstrația unui exercițiu de transport răniți prin tehnica tiroliană, primirea serviciului voluntar de pompieri din Râșnov care a făcut o introducere în tehnica stingerii incendiilor utilizând autospeciala și a controlul furtunului în care au fost implicați o parte din participanți,un exercipțiu practic de autosalvare și salvare la înălțime în situații de urgență și criză – cutremu/ incediu cu explicații despre cum se efectuează cățărarea/ coborârea/ traversarea și transportul de accidentați în mod corect și sigur la trecerea de pe un bloc pe altul/ de pe un mal al râului pe altul la inundații/ de pe un versant pe altul în zonă montană și exemplificarea anumitor echipamente utilizate în explorarea montană. Întâlnirea s-a încheiat prin scurte vizite la obiectivele turistice importante din jur și o demonstrație a salvatorilor montani în Poiana Brașov.
Vezi mai multe imagini
La 23.11.2024
Ziua dedicată conferinței de deschidere o putem descrie ca echilibrată, începută cu conferința de deschidere, prezentarea echipei și a scopului proiectului, urmată de demonstrația exercițiului de salvare pe tiroliană, ateliere de lucru pe activități precum cățărarea, tirul cu arcul, înfăptuirea nodurilor necesare în situații de criză naturală și terminată cu o sesiune de corelaționare și feed-back. Vă prezentăm câteva fotografii din această zi.
Vezi mai multe imagini
Avem onoarea de a vă prezenta agenda de deschidere a programului PACS. Conferința are loc la locația Asociației Club Sportiv Eco-Alpin, Cabana Himalaya, din Râșnov, Brașov unde așteptăm participanții cu brațele deschise.
De asemenea, în broșura de prezentare regăsiți informațiile cheie despre proiect:
La 21.11.2024
A avut loc întâlnirea online cu partenerii din internațional în care fiecare și-a prezentat activitatea, ne-am cunoscut și discutat despre desfășurarea proiectului. Un real succes de cooperare și înțelegere pentru începutul programului.
La 10.11.2024
Am început demersurile pentru punerea în practică a proiectului prin sesiuni de întâlnire online cu subiectul planificării desfășurării activităților relevante pentru proiect.
Despre proiect
Intitulat în engleză „Professionals in action for crisis situations– PACS”, sau în română „Profesioniștii în acțiune pentru situații de criză”, își propune strângerea legăturilor internaționale prin parteneriate cu mai multe centre de instructaj din U.E., respectiv din Bulgaria și din Ungaria, promovarea incluziunii și protecției persoanelor cu dizabilități, promovarea educației și conștientizării în domeniul gestionării crizelor.

Scop
Dezvoltarea capacității de răspuns a organizațiilor partenere la situațiile de urgență și de criză prin îmbunătățirea competențelor profesionale ale angajaților, respectiv membrilor acestora și perfecționarea tehnicilor de intervenție în domeniul situațiilor de urgență sau de criză civilă sau umanitară.

Obiective
Obiectivele țintă ale proiectului sunt enumerate în următoarele linii:

– Creșterea nivelului de conștientizare a organizațiilor partenere cu privire la abordarea integrată a situațiilor de criză.
– Îmbunătățirea competențelor profesionale ale angajaților/ membrilor organizațiilor partenere de a interveni în situațiile de criză actuale.
– Creșterea calității programelor de formare în domeniul gestionării crizelor pe care le oferă instituțiile partenere educabililor lor.
– Dezvoltarea capacității organizaționale de a coopera transnațional și transsectorial pentru a oferi un răspuns adaptat la diferite situații de criză care necesită abilități diverse.

Rezultate
Formare integrată pentru gestionarea eficientă și adaptată a situațiilor de criză prin:

– Cursul integrat pentru gestionarea eficientă a situațiilor de criză, cu adaptări pentru persoane cu dizabilități, organizat pe cinci secțiuni/domenii:
– Catastrofe naturale
– Conflicte militare și război
– Crize Economice
– Epidemii și pandemii
– Crize politice și sociale
– Ghidul pentru acțiune eficientă și bune practici în situații de criză.
– Instructori calificați care vor constitui „trainers” pentru membrii organizațiilor partenere.

Grup țintă
Ne dorim dezvoltarea unitară, de la profesioniști și instructori până la beneficiarii finali, adresându-ne militarilor în rezervă, rezerviștilor voluntari, personal militar și profesori / instructori din cadrul:

– Organizațiilor partenere, care au atribuții în managementul crizelor.
– Comunității din care fac parte organizațiile partenere, de exemplu autoritățile publice locale și regionale, instituții de învățământ și formare profesională care au atribuții privind managementul crizelor.

Implementare
Planificarea optimă asigură atingerea obiectivelor iar finanțarea UE creează un parcurs financiar liniștit:

Perioadă de implementare: 01.11.2024 – 31.10.2026 (24 luni)

Coordonator:
– Asociația Club Sportiv Eco-Alpin, România

Parteneri:
– Nikola Vaptsarov Naval Academy, Bulgaria
– Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum, Ungaria
– Asociatia pentru Persoane cu Dizabilitati Fizice Sf. Haralambie, România

Finanțare: Programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 2 (KA2)- Parteneriate De Cooperare
Grant: 250.000 EURO
– Creșterea rezilienței și adaptarea la diverse situații de criză, cum ar fi dezastre naturale, conflicte armate, epidemii și
pandemii, crize economice, crize politice și sociale;
– Îmbunătățirea coordonării și cooperării în cadrul grupului țintă implicați în gestionarea crizelor și formarea deprinderilor
necesare gestionării eficiente a acestor situații;
– Implementarea unor mecanisme eficiente de comunicare și coordonare, precum și promovarea colaborării transnaționale
în schimbul de resurse și expertiză;
– Promovarea incluziunii și protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități în timpul situațiilor de criză – dezvoltarea,
învățarea și practicarea unor tehnici și proceduri specifice de autosalvare și salvare, modul de acțiune în situații de criză.
Proiectul include dezvoltarea și implementarea unor strategii și programe specifice persoanele cu dizabilități;
– Proiectul contribuie la creșterea nivelului de conștientizare și înțelegere a riscurilor și impactului situațiilor de criză în
rândul grupurilor țintă, precum și promovarea culturii prevenirii și a solidarității în fața acestor provocări.

Finalul proiectului are ca obiectiv punerea la dispoziție a materialelor de instruire și de pregătire, specifice situațiilor de criză, curricula „Cursului integrat pentru gestionarea eficientă a situațiilor de criză”, „Ghidul pentru acțiune eficientă și bune practici în situații de criză”, adaptate nevoilor specifice pentru persoane cu dizabilități fizice, simulări video de situații de criză și exerciții practice și o echipă de instructori calificați care vor constitui formatori pentru membri organizațiilor partenere.

Vă încurajăm să vizitați pagina dedicată implicării sociale ale Asociației Club Sportiv Eco-Alpin pentru persoanele cu dizabilități.
Citește mai mult